zondag 10 juni 2012

7 tips voor examenstress te overleven

denk je nu ook een hele tijd aan die examens?
en ben je nu al aan het stressen voor bv een mondeling examen
hier heb je 7 tips en zo overleef je de examenstress


1. Lach! Humor is ideaal om je te ontspannen. Plan je pauzes op het moment dat een hilarische komedie of soap op tv is. Of surf naar Youtube en herbekijk een van de afleveringen van Vlees en Bloed, of the Mighty Boosh.

2. Imiteer Einstein en relativeer. Je moet niet àlles even perfect kennen. Geef je tweehonderd procent tijdens het studeren, maar gelukkig gaat na het examen het leven, nog net hetzelfde, door.

3. Zorg voor een plek waar je goed kan studeren. Kijk zelf wat voor jou het beste werkt. Voor de meesten is dat een leuke en nette studeerplaats. Voor anderen kan dat evengoed een afgezonderde plek zijn, zonder enige afleiding.

4. Eet gezond. Ja, er zijn pepmiddeltjes, maar die hebben maar kortstondig effect. Eet lekker en gezond, zodat het eetmoment ook een ontspanningsmoment wordt. Zelf koken is trouwens een ideale ontspanning. En je hoeft geen uitgebreid vijfgangenmenu te koken: er zijn genoeg leuke en lichte maaltijden die in een kwartiertje klaar zijn. Smakelijk!

5. Zzz. Slapen helpt om alles goed te onthouden. Bepaal voor jezelf wanneer je opstaat en wanneer je gaat slapen. Voor iedereen ligt de nodige slaap per dag verschillend. Gemiddeld spreekt men toch van een gemiddelde minimum aan 7 à 8 uur slaap per dag.

6. Stress? Praten helpt. Praat met je kotgenoten, vrienden, ouders. Blijf er niet mee zitten, want dat maakt het enkel erger. Ook Teleonthaal heeft medewerkers die graag naar je luisteren als je het even niet zou zien zitten.

7. Maak een duidelijke planning en schema van wat je gaat leren, en...duid aan wat je al hebt geleerd. Niets zo fijn als een dikke streep te trekken door iets wat je al helemaal geblokt hebt. Oef! Dat lucht op!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten